diumenge, 13 de setembre del 2009

Què és pensar?

Després de les vacances i poc abans de començar les classes a Sa Pobla, tenc que dir que enyoraré els meus alumnes d’Andratx. Esper que alguns d’ells segueixin el bloc i que escriguin comentaris.
El primer article de l’any ve inspirat a partir de les Jornades de Filosofia que ha organitzat l’AFIB i que han girat en torn a les filosofies del món contemporani. Un dels temes conductors va ser el de La tasca del pensar ( el paper de la filosofia avui).

El primer ponent Josep Maria Terricabras, catedràtic de Filosofia a la Universitat de Girona ens va convidar a reflexionar sobre aquesta qüestió: “És important pensar?”
Primer es va especificar què és això de pensar distingint-lo de la definició de pensar que els neuròlegs proposen com a activitat cerebral. Quan hi ha activitat cerebral no sempre podem considerar que pensem, és a dir, quan contemplem un cel estrellat es pot registrar una activitat cerebral tant pel plaer i goig que experimentem i tant quan reflexionem en torn de la nostra condició davant de la infinitud. Però, ja sabem que és, més aviat, el segon el que s’apropa més a la definició que cerquem.

Pensar, seguint a Terricabras, és fixar-se amb les paraules que es diuen i que es podrien dir. Pensar, és doncs, reflexió del llenguatge i adquirir domini sobre si mateix i sobre el món. Podriem dir que amb aquesta activitat pensant l’home és construeix com a subjecte (no com un simple jo) que es relaciona i que esdevé ciutadà. Con diria Foucault el que es tracta és de pensar d’una altra manera i de problematitzar el nostre propi pensament i ser capaços de poder canviar-lo. Per últim, l’intercanvi d’expressió de pensament és essencial en aquest pensar i, per tant, és alliberador i mai s’acaba.

L’altre ponent va ser Manuel Cruz, catedràtic de Filosofia Conemporània de la Universitat de Barcelona. El titol de la seva exposició va ser “La ocupació del filòsof”. Quins són els trets del filòsof?
Els dos primers són el llenguatge que utilitza i la permanent preocupació per problemes en torn a la tradició (Kant, Aristòtil...) o sobre el sentit d’ell mateix o el que li envolta. Aquests no són trets que esgotin l'especificitat de la filosofia perquè altres disciplines també ho fan, sinó que diria Cruz que aquesta especificitat ve donada perquè els filòsofs fan servir uns instruments universals (que tots tenim) que són la paraula i la raó per captar la densitat de lo real. Per què són els filòsofs els que fan servir aquests instruments? La primera resposta és l’actitud, aquesta predisposició a indagar, dubtar, interrogar-se sobre la realitat; la segona és la de les interpretacions mitjançant el llenguatge. El llenguatge impregna les vivències i experiències del subjecte i ens permet trobar dimensions que són rellevants; la tercera i última és l’atenció al que és nou, reconèixer la novetat que se’ns presenta a la nostra actualitat i és el que ens fa pensar.


Josep Maria Terricabras: http://www.terricabras-filosofia.cat/cat/
AFIB: http://afib-filosofia.org/

25 comentaris:

  1. He llegit l'últim article i l'he trobat mólt interessant. Estic d'acord amb les diferents definicions o explicacions que hi ha sobre a resposta de la pregunta que es proposa al títol de l'article i m'hagradaria exposar la meva idea sobre el què és pensar.
    Per a mi, la capacitat de pensar podria ser interpretada com si fos un típus de llibertat.
    Per exemple, tu pots opinar, es a dir, tu ets lliure de tenir la teva opinió sobre qualsevol qüestió i defensar-la. Tu pots reflexionar per intentar resoldre els problemes o dificultats que s'et van presentant dia rere dia i superar-les i pots decidir cap on es dirigirà el camí que tu vols seguir al llarg de la teva vida, independentment de si arribes a aconseguir o no els teus objectius. En definitiva, crec que la capacitat de pensar és el que fa que cada persona sigui única, ja que és impossible trobar dues persones que coincideixin en tot i adamés és el que ha permés a la humanitat aribar on és ara.


    Miquel Perelló Amorós
    1r Batxillerat A

    ResponElimina
  2. “Pensar” és un terme que té molts d’ usos, però es podria definir com un acte o una operació principalment de caràcter intel•lectual.

    Pensar és una activitat propia de l’ home; l’ home al contrari dels animals no es limita a moure’s dins el seu ambient, sinó que realitza i esboça projectes per a les seves accions.

    Es pot parlar de pensar de moltes maneres, ja sigui des del punt de vista neurològic, psicològic, filosòfic... Però segons la meva opinió es podria definir com el fet de considerar les idees en la ment de manera voluntària, unint-les, relacionant-les i creant-ne de noves, per jutjar-les posteriorment.

    Considero que pensar és un acte summament important; sense el pensament la societat i els seus valors no haurien avançat. El fet de reflexionar sobre una cosa, fa que l’ opinió que tens d’ ella pugui canviar.

    L’ acte de pensar consisteix en no acceptar el món tal com el coneixem com un fet inqüestionable, sinó adoptar una actitut crítica, i demarnar-nos les raons de perque és així.

    Però per pensar necessites tenir coneixments, si no coneixes més realitats que el món cuotidià en que vius, no te’l qüestiones. Per tant l’ aprenentatge, et porta a pensar. Pensar és un camí que inicies quan adquireixes coneixements, i a mesura que en vas adquirint més aquest camí es va fent més llarg i més ample. I el fet d’ intercanviar els teus pensaments amb els d’ altres persones, fa que aquest camí sigui infinit.

    L’ intenció del filòsof es conéixer la realitat total amb absolutat profunditat; el que pretén es la sabiduría plena i intenta respondre preguntes sobre la realitat i la vida mateixa. Això pot provocar pol•lèmiques ja que no hi ha un acord unànim a l’ hora de respondre.

    L’ ocupació de la filosofia és intentar donar una explicació a la totalitat del món i aclarir algunes idees que usam cada dia sense pensar en el seu significat.

    Per concluir, després de la lectura d’ aquest article, penso que la filosofia té raó de ser i que els filòsofs tenen un paper important en la societat, sobretot ara, que vivim en una època amb molts de tòpics i prejudicis; avui en dia, l’ home més que mai s’ enfronta amb el fet d’ haver d’ actuar, escollir entre diverses possibilitats i decidir el que és bo i el que és dolent.

    Maria Margalida Torrens Terrassa
    1r Batxillerat B

    ResponElimina
  3. Estic d'acord amb el comentari d'en Miquel, doncs, les persones en si, compartim aspectes amb altres que tal vegada ni coneixem, aspectes físics generalment, l'única cosa que ens identifica com a sers únics, és la manera en la que pensam i en la que ens plantejam la vida, una persona pot plantejar-se la vida de manera que tot sigui una festa, on sols interessi el viure, i una altre pot ser que els seus objectius siguin treure's una carrera, formar una famiília i un cop aconseguits aquests objectius, fixar-se'n d'altres; pensar és el que molta gent anomena una "menjada d'olla", però tal vegada és per la por que els hi pot provocar el fet de cercar preguntes, i moltes vegades no obtenir-hi respostes, més que res, perquè tal vegada no els hi interesa una vida sense respostes, senzillament, es conformen amb el que tenen, o són victimes d'una societat amb prejudicis com els d'avui en dia, on ens intenten bombardejar amb el màxim possible d'aspectes.

    Pensar pot considerar-se un ensenyament autodidàctic, ja que sense adonar-te'n, pensant t'intereses per segons quines qüestions, i aquesta curiositat desperta unes ganes de conèixer sobre tal, per lo qual, ens informam, i sense adonar-nos, aprenem sobre el tema qüestionat.

    Per concluir, diria que pensar també pot considerar-se un plaer intel·lectual, ja que rumiant pots arribar a adonarte'n de coses o de petits detalls que tal vegada no t'hauries plantejat si no fos pel fet de que has pensat.

    Maria Antònia Socies Cladera.
    1r Batxillerat B

    ResponElimina
  4. Des del meu punt de vista, pensar és l’habilitat de construir, a partir de conceptes, sensacions i experiències inconnexos, estructures més sòlides i complexes, que són fruit del dubte i l’assimilació, i que es resumeixen en la sèrie de conclusions a les quals arribem. El resultat de la nostra reflexió és el que, generalment, ens durà a actuar d’una determinada manera, seguint els impulsos que considerem adequats.

    Crec que en els anteriors comentaris es recullen opinions molt interessants i diverses, i les idees que s’hi esmenten, com l’autonomia, el pensament crític i la llibertat individual que el pensar t’ofereix, completen eficaçment la definició ja exposada.

    A l’article es fa una referència a la importància d’intercanviar valoracions; de fet, es considera “essencial en aquest pensar”.
    I és que el fet de compartir punts de vista, com es fa en aquest blog, resulta molt útil a l’hora de profunditzar en el concepte en qüestió, ja que permet reflexionar sobre la idea inicial des d’una nova perspectiva.

    Laura Gost
    1er Batxiller B

    ResponElimina
  5. El pensar es un do que tenim les persones. El pensar es un gran misteri en si, mai ningú oh sebra tot sobre el pensar semprees trobaran coses novs que aprendre. L'home te una gran ànsia per aprendre i sebre mes coses, i per aio s'ha de pensar.
    Hi ha gent que no s'atreveix a pensar per evitar conflictes, mentre que hi ha d'altre gent que diu que el pensar és com si poguesim plantejar les coses amb una altre persona, però al final som nosaltes mateixos a qui les plantetgem.





    Martí Serra Cifre, 1r Batxillerat C

    ResponElimina
  6. He llegit l’article sobre que es pensar. Sincerament, no tenc una definició exacta del que és pensar o no, sinó que definiré com és la persona que pensa.

    Pensar es saber que no saps res, és a dir, que saps acceptar les teves pròpies limitacions.

    El pensar et dona llibertat d’opinió, que t’ajuda a comprendre els altres, a comprendre’ a tu mateix i això fa que la gent sigui més oberta i que la gent pugui acceptar les altres opinions i fins i tot canviar la teva pròpia opinió.

    Considero que com més experiències tens, més veus la realitat així tal com es i així t’atures a pensar. Apart d’això les experiències t’ajuden a prendre a equivocar-te i a ser millor persona.

    El pensament és important ja que et fa reflexionar o raonar i t’ajuda a ser conscient del que passa al teu voltant. Ser conscient del que passa et pot portar a desenvolupar una actitud crítica i eliminar els prejudicis.

    Però moltes de vegades ens influïm per l’altre gent, i la majoria de la societat renuncia a pensar per evitar- se els conflictes, és a dir, que la ignorància et pot dominar.


    Concepció Rebassa Henarejos
    1r Batxillerat B

    ResponElimina
  7. He llegit el comentari i m’ha fet reflexionar sobre un parell de coses. Des de petits creia que tenia clar quin era el concepte “pensar”, però quan em vaig demanar el que era no sabia donar una resposta coherent.
    Literalment i segons la definició del diccionari de l’ Institut d’Estudis Catalans, pensar, es exercir la facultat de concebre, de jutjar i d’inferir. També, com diu aquest article, pensar es pels neuròlegs, qualsevol activitat cerebral.
    Tot això es cert, encara que la paraula pensar es un concepte molt més profund i extens. Pensar es fixar-nos en el que ens envolta, tenir una prèvia informació i coneixements sobre ell i demanar-nos el perquè es així, raonant i intentar donar una resposta o treure alguna idea vàlida intentant arribar raonadament a la nostra deducció final.
    Es pot pensar sobre un fet comprovable o un que, almenys encara, no ho es (es a dir,sobre un tema que encara sabent que no podràs verificar la teva conclusió, intentes trobar-ne una, com per exemple: Perquè he nascut aquí? , és casualitat o no ho és?)
    Es pot pensar de moltes maneres i sobre molts temes, uns de més abstractes i altres que ho són menys. Es pot pensar sobre diferents coses, com per exemple; sobre com resoldre problemes , com treure problemes d’una cosa que aparentment no en té, com crear un text, com ordenar les paraules perquè s’entenguin millor a l’hora de llegir-les, com arribar allà on es vol...
    Pensar és també qüestionar-se el que aparentment és inqüestionable, ja que t’ho han inculcat des de sempre així. Exemple: ¿és correcta aquesta llei?¿s’hauria de modificar?, i donar la teva opinió. Seguint amb aquest exemple, després de pensar i treure les teves pròpies conclusions i crítiques, una persona que pensa aprèn a expressar les seves idees donant un argument expressant-ho amb ordre i claredat i explicant els perques de cada cosa; justificant-ho. Una persona intel•ligent que sap pensar, si se li ensenya que va equivocada, també te que saber rectificar.

    Toni Riutort Crespí
    1r Batxillerat B

    ResponElimina
  8. Totes les persones tenim diferents maneres de pensar, i això en part és el que ens fa esser únics, tenir una personalitat própia. Si totes les persones tenguessim els mateixos pensaments, totes actuariem com l'altre i així continuament...

    Hi ha persones que només per vergonya al que pugin pensar les altres no expressen el que pensen, no o volen treure a la llum perquè la gent no es rigui d'elles, i això fa que no siguin del tot lliures, fa que es quedin en part una mica estancades. Està clar que no tothom pensa el mateix pero això no es dolent això ens fa diferents als altres, fa que no totes les persones seguem copies de les altres.

    Les persones som lliures i amb això tenim dret a pensar per nosaltres mateixos, tenim dret a poder expressar el que sentim, el que pensam, tot això a partir d'una certa edat pero podem fer-ho, fer-ho sense pensar que és poden burlar de nosaltres nomès pel simple fet de que no pensam igual que ells, tenir valentia, seguretat en nosaltres mateixos.


    Serena Bennasar Balaguer
    1r Batxillerat C

    ResponElimina
  9. Pensar o podríem definir com una acció de raonament. Però la pregunta és: És important pensar? Pensar és importantísim en aquesta vida. Perquè d’aquesta manera, pots intentar evitar ficar-te en un camí que tu mai hauries desitjat.

    En la definició pensar, també i podríem incloure la manera de expressar-se. Pensar, no sols és dir el que tu creus que és millor, sinó que necessites mirar la forma amb que ho dius, perquè una simple paraula, no té molt de significat, però veure-la integrada en una frase, dóna molt a dir.

    Pensar, necessita una seria de pautes a seguir. Primer, crec que necessites tenir una certa maduresa per a poder raonar bé les coses; i la segona és com he dit abans la forma d’expressar-se.

    Per tant, tot es podria resumir en unes quantes paraules: Pensar, és la manera de raonar, però també necessita una forma bona d’expressar-se i no sols això, sinó que entendre que si deixes de pensar és perquè ja no vols viure més. Hi ha vida, si una persona pensa.


    Cristina Llompart Mariano
    1r Batxillerat A

    ResponElimina
  10. "Que ès pensar?"

    Per a mi pensar, com altres persones creuen, no es un do només concedit a les persones, sincerament crec que pensar es una peculiaritat de tot esser viu que es dotat de cervell, d'aquesta manera un simple gos te la capacitat de pensar i prendre decisions sobre el que fara, perque si no fos així, aquest gos seria dirigit per intints, eria com si no tengues sentiments, també esta clar que no tenen la mateixa capacitat de raonar i utlitzar el medi per a treuren profit.

    També, per a mi pensar desde el punt de vista de les persones, es la conciencia de la teva propia existencia i aixi poder raonar interiorment el que es vol aconseguir per asolir la plenitut espiritual.

    Francesc Bernadí Mulet Cladera
    1r batxillerat A

    ResponElimina
  11. Pensar... he llegit pràcticament tots els comentaris del "Què és pensar?" i la veritat és que em costa bastant raonar més possibles idees sobre el què és pensar.

    La filosofia es caracteritza per la capacitat de pensar de manera racional, però, quan un vol dur aquesta acció a terme ha de tenir una determinada capacitat per raonar de manera correcta i s'ha de aprendre a distingir entre el que està be i el que no. Per poder distingir el que està be i el que no hem de tenir una sèrie de coneixements adequats en l'àmbit que estem treballant ja que això és el que fa que el raonar sigui correcta i posteriorment es puguin dur a terme accions més o menys importants.

    Durant bastant de temps hem utilitzat la capacitat de raonar per anar evolucionant i descobrir coses noves de les que no sabíem res, per això, és important saber pensar de manera racional i així poder seguir desenvolupar-nos en el sentit més ampli de la paraula.


    Josep Lago Bennàssar
    1r Batxillerat C

    ResponElimina
  12. He llegit l'article i els comentaris que els meus companys han deixat sobre el què és pensar.

    Per a mí, pensar és sinònim de madurar, demanar-te preguntes que mai t'havies demanat, i intentar troba-hi la resposta.

    Hi ha persones que neixen amb un cervell privilegiat i els dona l'oportunitat de pensar i trobar resposta a moltes preguntes. N'hi ha d'altres que es limiten a fer simplement el que el manden, i que no s'aturen a demanar-se perquè això es fa d'una manera o d'altre.

    Tothom pensa, rumia, però no tothom de la mateixa manera. Tenim una llibertat interior, que ningú ens la pot arrebatar. En aquest país en que vivim, nosaltres som lliures de pensar i a la vegada expressar els nostres pensaments a la resta de la gent, però tu ets lliure de sabre si el dius pot perjudicar a l'altre gent i tenir conseqüències, a guardar-ho per a tu mateix. Som autònoms, és a dir, ningú ens diu el que em de pensar i el que em de deixar de pensar.

    Fa un grapat d'anys, al temps del franquisme, tenir un pensament que anés en contra del que era la ideologia franquista, suposava la seva represió. Tu eres lliure de expressar els teus verdaders pensaments i que et matasin o tancasin o no expressar-los i sobreviure.


    Els filòsofs ens ajuden a ampliar els nostres conceptes ètic i morals, a fer reflexionar ,pensar sobre moltes preguntes que a vegades no i trobam resposta.



    Àngel Català Nicolau

    1er Batxillerat B

    ResponElimina
  13. Des de el meu humil punt de vista, equival a recordar, imaginar, adoptar una actitud crítica, expressar desitjos i necessitats, creure i opinar, raonar i reflexionar,destriar entre el bé i el mal, rebuscar, pensar cap a on aman i perque ho feim, i fins quan ho podem fer.


    L'acte de pensar es únic, individual i personal, ja que ningú pensa de la mateixa manera. El que jo veig, crec, imagino i entenc per la realitat es el meu propiu procès i nomès em pertany a mi. Podem coincidir en algún pensament, però mai ningú pensarà exactament igual que nosaltres.


    El pensament no s'esgota, pareix no tenir fi, al menys durant la nostra existència. Alimenta les nostres conciències i les nostres emocions.


    Per acabar, des de el meu punt de vista, pensar, es el nostre llenguatge intern, ja que es un mirall de la nostra moral.



    Magdalena Sastre Amengual
    1er Batxillerat A

    ResponElimina
  14. Per a mi pensar és un terme molt complex i estens i sempre és podria millorar la seva definició.
    Pensar no només és operar mentalment de manera mecànica sinó que és raonar, discórrer, tenir la capacitat de meditar, reflexionar i saber criticar, considerar, cavil·lar i rumiar; pensar és capficar-se en alguna cosa i sortir-ne satisfet.
    Pensar és d'una manera o d'altra, viure. Per això crec que és tan important viure com pensar ja que si no visquéssim no pensariem i si no pensam és com si estéssim morts. Crec que és una simple paraula però que en el fons abarca llargs significats molt importants. Pensar no és difícil, el difícil és pensar bé. Si sabem pensar i criticar ens anirà molt bé en la vida, et poràs conèixer molt profundament a tu mateix i podràs actuar conra els perjudicis que et vagin sortint.

    Pensar és l'acte conseqüent de la nostra intel·ligència, i és la necessitat més gran que té l'home encara que no es vegi així. Tots sabem que en el fons és millor pensar,ens passa que ,a vegades, quan tenim qualque problema, volem sortir del nostre món, no volem pensar, no volem tenir el problema,... Però en el fons tots sabem que si volem sol·lucionar-ho i fins i tot ser feliços; hem de pensar.
    Hem d'assolir una meta, i no hi ha una altre manera que fer-ho pensant.
    Pensen igual totes les persones?
    No,no crec pas que hi hagui cualcú que coincideixi amb opinió amb una altre persona. Tots pensam diferent, uns més bé i d'altres pitjor; però el que necessitam és desenvlupar aquesta capacitat que tenim de pensar. Desenvolupar-la i dur-la en el més enllà, per poder-ho comprendre tot.
    Pensar també és crear i aquesta creació ens permet assolir uns objectius.


    En definitiva:

    És molt important pensar, i necessitem fer-ho bé i amb el llenguatge apropiat. Pensar és preguntar-te a tu mateix i saber quina és la millor resposta, però no només saber quina és, sinó aplicar-la correctament.



    Catalina Neus Seguí Crespí
    1er Batxillerat A

    ResponElimina
  15. Pensar és un terme que va molt més enllà del que és en si la paraula "pensar". Crec que ni el millor lingüista seria capaç de fer correctament una definició d'aquest terme, no perquè no en sàpiga prou, sinó perquè realment no hi és. Com es fa per definir una paraula la qual tots i cada un dels éssers humans que la utilitzem ho fèiem de manera diferent?

    Pensar en un home és gairebé semblant a créixer en una planta, ja que si per alguna raó l’home actualment és dotat de totes les capacitats i virtuts que posseeix es perquè en algun moment de la història, algun avantpassat nostre es va decidir a pensar. Sí, molts podem pensar perquè no es va decidir a realitzar una altre acció que no fos aquesta, aquesta que a la majoria ens agrada tan poc dur a terme, però en aquest cas no va ser l’atzar el que va decidir que fos així, sinó perquè el fet i l’acció de pensar és absolutament necessari. Gràcies a aquest fet hem evolucionat, hem anat creixent i actuant com a persones racionals que hem intentat ser. Pensar implica crear, implica conèixer món nou, implica explorar, implica reflexionar... Implica accions inacabables, ja que no trobarem un punt en el qual diguem “he acabat de pensar”, en fer-ho, el nostre cap i cor haurà deixat de funcionar. Però, també, no només implica accions positives el fet de pensar, ja que moltíssimes vegades, dir la teva opinió, el teu pensament o la posicionar-te davant qualque situació pot suposar un rebutj davant algun subjecte, per tant direm que pensar també és atrevir-se. Atrevir-se a argumentar la teva opinió i a no tenir por, a deixar fluir el teu cervell. Pensar, pot ser és una acció no fàcil ni còmode ja que suposa una gran dedicació de temps i en la immensa majoria de vegades no arribes a cap conclusió, però com tota activitat, necessita l’esforç i dedicació necessària per arribar a ser un bon “pensador”.

    Abans de escriure la meva reflexió sobre el tema exposat, no he llegit el que havien publicat els meus companys perquè crec que fer-ho seria semblant a aquell text que vam llegir a classe “De l’atrevir-se a pensar o el préssec rosegat”, ja que pot ser la seva opinió o més ben dit reflexió hagués influït en la meva manera de “pensar”.



    Antònia Porquer Díez del Valle
    1er Batxillerat A

    ResponElimina
  16. Si he de ser sincera crec que mai m'havia passat pel cap aquesta pregunta: Què és pensar?
    Potser perquè el pròpi fet de pensar és una activitat o una capacitat tan bàsica, que no li otorguem la suficient importància que es mereix. Per altra banda quan un raona o pensa alguna cosa, només la pensa i ja està, perquè quan en te la resposta s'oblida dels seus pensaments i dels seus pròpis raonaments i només se m'ocorr un unic motiu: ja ha complit el seu objactiu, trobar la resposta a la seva pregunta.

    Crec, però potser m'aquivoco, que totes les persones naixem amb racionalitat.Això és un fet que ens fa ser amos d'una capacitat que ens acompanya al llarg de la vida, que ens ajuda a resoldre problemes, a proposar-ne de nous, a jutjar les situacions que ens planteja la vida, a contrastar o a compartir amb els amics temes comuns, a ser persones...Però això n'és una cara.L'altra cara és aquella que correspon a aquelles persones que disposant de raó, la desaprofiten i opten per una vida, segons ells més cómoda, en la qual ho volen tot fet i rebutgen l'intrigant i el goigós camí del "pensar". Tot un desperdici per la meva part!

    Donç bé, seguint el fil de la pregunta, el propi fet de pensar mai s'acabarà, sempre hi haurà alguna cosa, algun tema sobre el qual dedicar-li un quants minuts i poder gaudir de ser nosaltres mateixos els qui en trobem una resposta o en fem una reflexió. Així què, perquè no ser nosaltres mateixos els que ens plantegem les preguntes i en trobem les respostes?No és més coherent?


    Maria Antònia Perelló Mir
    1er Batxillerat A

    ResponElimina
  17. Llegint l'últim comentari publicat, m'he adonat del conjunt tan nombrós d'idees que engloba el verb pensar. Segurament trobaríem molts sinònims de pensar però crec que el més apropiat seria reflexionar, és a dir, ser capaços d'anar adquirint coneixements al mateix temps que ens apliquem per extreure'n la màxima informació possible. Pensar però, des del meu punt de vista, és molt més que aprofitar al màxim els nostres coneixements, també hem d'aconseguir estar capacitats per adquirir opinions pròpies, sense que ens afecti l'influència dels altres, o bé el què diràn. Com defensava Terricabras, està totalment asegurat que el fet de pensar lliurement manté una estreta relació amb el llenguatge. Diriem doncs , que pensar no té un sentit complet si no disposem d'un ampli vocabulari per poder expressar les nostres idees i anar adquirint així un paper important en la societat.Pensant per nosaltres mateixos anirem forjant una personalitat pròpia, que ningú podrà canviar malgrat ell no la compartesqui del tot. Si pensam la nostra ment mentendrà un treball continu, ja que aquesta és una tasca dura i a vegades difícil, però que al final ens regala el millor resultat, el que tot adolescent demana a crits, la llibertat. Per tant, d'acaord amb aquesta darrera aclaració , pensant anirem aconseguint llibertat. Tot i així destacaria que la llibertat també té la seva part negativa , tot i que ens costi de veure. Tenir aquest dret suposa afrontar les diferents situacions que la vida ens plantegi, tant les bones com les dolentes, i superar els problemes de la millor manera possible, aplicant la raó, però sense menysprear els sentiments. Crec que cal dir que per tal d'anar adquirint totes les habilitats anomenades anteriorment és necessita una actitud de millora i de predisposició, és a dir el pensar és una tasca que tan sols nosaltres ens podem exigir.
    Ja per acabar dir que mitjançant un llenguatge adecuat reflectirem el nostre pensament, una eina que ens ajudarà a sentir-nos vius, ja que continuament ens adonaren de coses noves de les quals abans desconeixiem la seva existència.



    Xisca Serra Cabanellas
    1er Batxillerat A

    ResponElimina
  18. Pensar? molta gent s'ho demana però poca gent gent s'atura a pensar sobre el pensar.
    El pensament és únic en cada persona i això fa que la societat actual sigui homogènia. Hi ha moltes persones que tenen el mateixos gustos el mateix aspecte `´isic però els pensament de cada persona no ser`n mai igual els de una altre perasona.
    Quan neixem ja comensam a desenvolupar el nostre pensament i a consseqüència de la nostre educació tendem un pensament o un altre. Tots el petit sempre tenen curriositat per saber com va tot el tot ja sigui una joguina o be perquè no pot parlar un gos si pot lladrà. Depenen de les les contestacion que en fasis desenvoluparem el nostre sentit de pensar. Si desde petit ens ajudesin mes a l'hora de pensar i fer exersisis de pensar i que ens tenguin en comprte a l'hora de dir el nostre punt de vista amb compte de ignorarnos pel simple fet de ser petit tendriem una societat millor i no tan influenciable com es la societat en la que vivim que ens dirigim per un grup de persones pel simple fet de ser famoses.
    en resum, que el pensar ho deserollem desd petits gracies a la educació. Hauria de haver més filosofia desde petits així tendriem una societat millor amb tots els aspectes


    Sebastià Pascual Payeras
    1er Batxillerat C

    ResponElimina
  19. El pensar paraula massa petita per el significat majestuos que té, és una forma de alliberar tot el contingut del nostre cervell, es extendre una xarxa de informació, per sercar tots els "peròs" de els pensament, una manera de aspirar a ser alguna cosa en la vida. Aquesta xarxa ens fa pensar amb coses petites però molt profundament, d'aquesta manera s'ha descubert tot el que tenim ara, el pensar és la eina per crear coses noves, canvis per millorar, els que han conseguit grans canvis són aquells que han estat una tarda asseguts a la cadira pensant en alguna cosa i d'aquell pensament han tret un invent.

    El pensar no és només una idea al cap, és més que això, una llibertat en un mon de esclaus, una revolució per la nostra llibertat, cosa que els nostres avis no han pogut tenir perque una dogma les ha controlat i els a fet creure el que volien però ara això està canviant esteim en una societat més desenvolupada, no ens deixam menjar "es coco" per el que diuen, som una genereció que aspiram a molt però poc.

    Un mon que espera molt del nostre pensar, però nosaltres li donam poc, ens centram en una cosa i ja no ens amollam del que em dit, però em el pas dels anys aprenem a criticar, jutgar, acceptar, negar...
    Etapa que em de arribar i passar.

    Una cosa molt important del pensar és el saber, si no saps res no pots pensar, quan saps el basic ja pots tenir un pensament minuscul però pensament, com més penses, el teu pensament acaba conseguint forma i el deserrolles, a fi de voler més sabiduria, aquest sentiment de voler més és el que ha creat l'home en si, una massa de musculs amb un pensament únic i ilimitat. Així que el pensar és una cosa que l'huma no podra conseguir, per això hi ha gent que ho intenta.

    Fins ara el pensar havia estat molt mal vist perque és una arma molt perillosa pensant s'aconsegueix tot, per això es varen crear les religions, per no deixar-los pensar, eina que s'ha usat per controlar durant segles a les persones, i per conseguir un benefici.
    I si tenies un pensament contrari al que et deien, et castigaven amb la mort.

    En resum el pensar es una paraula molt dificil de explicar però una salvació per la humanitat.

    Antoni Matias Amengual
    1er Batxillerat A

    ResponElimina
  20. Durant aquests dies hem vist que la paraula pensar es pot utilitzar en molts aspectes de la nostra vida quotidiana i de diferents maneres, encara que en moltes ocasions no ens n'adonem.

    Com per exemple, quan ens hem oblidat de fer alguna cosa i quasi sempre acabam utilitzant la frase: "No he pensat a fer aquella cosa...". Per tant, aquí, el seu significat seria el de enrecordar-se de dur a terme una activitat que ens hem deixat.

    D'altra banda, també es podria dir que pensar té a veure amb el fet de tenir un pressentiment, ja que alguns cops podem suposar o pensar, per intuïció, que passarà una cosa bona o dolenta. Així, crec que acaba adoptant el significat de preveure.

    Com a darrera proposta, pensar pot tenir a veure amb fets passats, històrics (com guerres), persones que han estat amb nosaltres en una etapa de la nostra vida i que ens han acompanyat, etc. I així, quan deim: "L'altre dia vaig pensar en allò/en aquella persona", volem donar a entendre que estam fent memòria de coses passades.


    Mª Magdalena Cañellas Pascual
    1er Batxillerat C

    ResponElimina
  21. Com ha dit aquest article,i molts de comentaris, el pensar s'ha fet una activitat fundamental per a l'home.
    Dia rere dia ens veim obligats a pensar,sigui guiat per sentiments,per coneixements,per somnis,per problemes,per eleccions...

    Encara que aquesta activitat de "madurar la nostra ment" ens posi de tant en tant en situacions delicades,podem afirmar que gràcies a ella podem coneixer-nos a nosaltres mateixos i al món que ens envolta,podem ser conscients del que passa,ens ajuda a lluita contra els perjudicis i sobretot,i tal volta el més important,ens dona l'oportunitat de ser persones independents,fet que ens dona llibertat.


    Margalida Llobera Martorell
    1er Batxillerat A

    ResponElimina
  22. Què és pensar? Em costa començar a definir aquest verb a la vegada que em venen mil idees al cap sobre el que podria ser.

    Pensar... Pensar és el que estic fent jo ara per intentar comentar l'article publicat, tot i que per a mi hi ha dos tipus de pensament; el pensament filosòfic i el pensament que la majoria de les persones utilitza per referir-se que està raonant o meditant alguna cosa, per trobar solució a un problema matemàtic, quotidià, per treure el nom al seu futur ca… i evidentment no pensa igual el que cerca un nom pel seu ca que el que pensa per canviar el seu entorn, per cercar el bé i el mal de les coses.

    Referint-me a l'article estic completament d'acord amb el que diu, és cert que pensar es fer una activitat cerebral però com ja he comentat abans no és el mateix pensar una cosa quotidiana que un problema filosòfic.

    Pensar, raonar, reflexionar, meditar, plantejar... ens ajuda a ser persones més independents, més autònomes i més lliures. Ens ajuda a cercar problemes i solucions, a canviar el que no ens agrada i a millorar el que ens complau i sobretot a formar-nos com a persones i saber afrontar els nostres problemes. Pensar es fer-se gran.


    Margalida Crespí Serra
    1r Batxillerat B

    ResponElimina
  23. Pensar no es veu,és abstracte.
    Pensar ho feim de una forma involuntària, espontànea,cada instant.

    Una persona és capaç de pensar d'una manera abstracte,flexible i efectiva,sense necessitat de fer referències concretes.
    pot imaginar totes les conseqüències lògiques d'una qüestió,raonar i trobar una solució als problemes sense estar condicionat per la percepció immediata,el coneixement personal o l'experiència passada.

    La seva capacitat d'aplicar la lògica abstracta al món que l'envolta li permet imaginar possibilitats ideals.

    El sabio no dice todo lo que piensa,pero siempre piensa todo lo que dice.
    Aristóteles.

    Catalina Miquel Mir
    1r de Batxillerat C

    ResponElimina
  24. El fet de pensar, ens ajuda a millorar com a persones, a madurar; ens fa éssers únics; determina la nostra saviesa; ens diferencia dels altres éssers vius, es a dir: nosaltres les persones ens guiam per pensaments i sentiments, en canvi els animals es guien per instints.Pensar determina la nostra identitat i ens permet entendre, raonar, rebutjar...

    El pensament és la base de l'evolussió: es a dir, l'ésser humà sempre vol anar més enllà.
    Però a mesura que avança la tecnologia, es perden capacitats de raonar; es creu que sorgirà, per exemple un aparell que ens substituesqui alhora d'escriure. Això seria fascinant i massa còmode, per aquesta raó, a poc a poc es perdria la capacitat d'escriure.
    La meva pregunta és:
    Podrà la tecnologia substituir una virtud tan inexplicable i infinita com és ara el pensament?


    Proposo un''consell'' per els qui encara no s'hagin atrevit a pensar:
    'Arriscarse es perderse un poco, no arriscarse es perderlo todo'.
    Mayacowsky


    Catalina Capellà Payeras 1r Batxillerat A

    ResponElimina
  25. Primer de tot es varen començar a demanar si pensar només significava una cosa, a part del punt de vista dels neuròlegs, és a dir, a preguntar-se coses que no sabem, ni es saben. Però per a ells el significat de pensar és una activitat . Segons un filòsof és entendre i ampliar el contingut real o figurat de les paraules i de les coses per relacionar-se millor. Un altre filòsof pensa que la gent va pel camí més curt, pensar lo que ja saps; i en canvi, les persones s’haurien de plantejar més enllà de la realitat coneguda. La reflexió d’aquest filòsof té molta raó, ja que pel pensament necessitem un intercanvi d’idees i plantejar-nos-les més liberalment. Els filòsofs actuals necessiten saber que varen pensar i raonar els filòsofs avantpassats i utilitzar material innovador per descobrir més coses.


    Joana Maria Batle Mascaró
    1er batxillerat A

    ResponElimina